Servo sistemi motor, yük ya da aktarma organından meydana gelmektedir. Hız, pozisyon veya moment değerlerinin verilen referans değerine göre hareket ettirilmesini sağlayan mekanik güce servo sürücü ismi verilmektedir.
Servo sürücü nedirsorusu merak edilen konulardan bir tanesidir. Servo sistemlerin genellikle 4 adet ana bileşenleri vardır. Bu ana bileşenler şunlardır;
Sürücü
Motor
Denetleyici ile geri besleme cihazları
Kodlayıcı
Kontrolör ile sürücü motorun ne yaptığını belirlemek için denetleyici ile birlikte çalışmaktadır. Gerçekleşmesi için de motora gerekli olan elektrik enerjisinin gönderilmesini sağlar.
Kontrol cihazları ise yol ile yörüngenin hesaplanması için sürücüye düşük voltajlarda komut sinyalleri yollar. Sürücü ise hareketin sağlanması adına motora gerekli gerilim ile akımın gönderilmesini sağlamaktadır. Tork, hız, tahrik ve pozisyonlar kontrol edilebilmektedir. Fakat servo sistemlerde motor torkunun kontrol edilmesi daha elzem bir durumdur.
Servo Sürücüler Hangileridir?
AC Servo Sürücü
DC Servo Sürücü
DC Servo Sürücü Nedir?
Bu sürücüler doğru akım ile çalışmaktadır. Bu sürücüler genelde darbe genişlik modülasyonu sayesinde çalışmaktadır. bunlar dijital ve analog sürücülerdir.
Bu sürücülerde geri besleme olarak hall sensör, tako jeneratör, artırımlı enkoder kullanılmaktadır. DC servo sürücülerinin kullanımı çok kolaydır, dinamik performansları ise oldukça düşüktür. Bunun yanında fiyatları da çok uygundur.
DC servo motorlar çoğu zaman elektronik hareketli denetleyici yardımı ile kontrol edilirler. Servo sürücüler servo motorların hareketlerinin kontrol edilebilmesi amacı ile kullanılmaktadır.
Kontrol edilen büyüklükler ise şu şekilde sıralanabilmektedir; hız kontrolü, noktadan noktaya konum kontrolü ve ivmenin programlanması şeklinde olmaktadır. Darbe genişlik modülasyonu tekniklerinde robot kontrolü, sayısal kontroller ile diğer konum denetleyiciler kullanılmaktadır.
AC Servo Sürücü Nedir?
Servo sürücülerin görevi; servo motorların konum, hız ve torkunu kontrol etmektir. Sinüsoidal darbeler ise genişlik modülasyonu ile çalışmaktadır. Bunun yanında analog ya da dijital şekillerde olabilmektedirler. Geri besleme olarak ise hall sensör ile çözümleyici artırımlı olan enkoder ile mutlak enkoder kullanılmaktadır. AC servo sürücüleri dinamik performansları oldukça yüksektir. Kullanımları ise bilgi gerektiren sürücülerdir. DC servo sürücülerden fiyatları daha pahalıdır. Günümüzde pek çok farklı çeşit ve modelde servo sürücülerin üretimleri yapılmaktadır. Servo sürücüler farklı boyutlarda sac kutu içerisinde, motor durumunu gösteren göstergeleri bulunan, analog ya da dijital olan cihazlar olarak karşımıza çıkmaktadır.
Servo sürücülerin hepsinin kendine has özellikleri bulunur. Ancak iş yapan kısımlar hepsinde aynı şekildedir.
Servo Motor İle Sürücüler Nasıl Seçilir?
Servo sistemlerinde boyutlandırma programları bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de CTSS servo programıdır.
Mekanik boyutları belirlenmiş olan servo sistemlerde servo sürücü seçimleri de gerçekleştirilmektedir. Seçilen bir elemanın özelliği ise sisteme uygun bir şekilde hesaplanır. Servo sistem detaylarının hesaplanması dinamik olarak gerçekleşmektedir. Türkiye’de pek çok servo sürücü modelleri vardır. Servo sistemlerinin kendine özel boyutlandırma programları da bulunmaktadır. CTSS bir boyutlandırma programı olarak karşımıza çıkmaktadır. Servo motorlara uygun servo sürücülerin seçilmesi çok önemlidir. Servo sürücü üzerinde servo motorların test işlemlerinin yapıldığı bir bölüm de yer almaktadır. Bunun yanında servo sürücülerde kendine has haberleşme protokolleri de yer alır. Haberleşme protokolleri için sürücünün yanında ek bir birim olması da oldukça önemlidir.